2009/05/16

Irasshaimase!

Hej och välkommen till en blogg som specialiserar sig på de bästa flickserier som någonsin gjorts, nämligen shojo manga från 1970-talet. Bloggen heter "Showa 24" som en hyllning till den legendariska "Grupp 24", ett gäng kvinnliga mangaka som anses ha satt igång en revolution i den japanska serieindustrin. För att nämna några namn: Yasuko Aoike, Moto Hagio, Riyoko Ikeda, Yumiko Ōshima, Keiko Takemiya, Toshie Kihara, Ryoko Yamagishi, Minori Kimura, Nanae Sasaya och Mineko Yamada.

(Showa 24 är detsamma som år 1949. Japanerna räknar år efter kejsarens regeringsperiod och kejsar Hirohito kallas alltid Showa. Många av de viktigaste gruppmedlemmarna föddes 1949.)

Dessa mangaka behandlade ämnen som tidigare hade varit tabu, och som gjorde shojo manga till en aktuell genre som inte bara tilltalade barn och ungdomar. De experimenterade med layout och symbolspråk. De lät sig inspireras av världslitteraturen och aktuella samhällsfrågor, skildrade personer som utforskade sin sexualitet och gjorde uppror mot samhällets konventioner, och beredde vägen för nya generationer av kvinnor som skapade serier för kvinnor och flickor. De förvandlade en tidigare mansdominerad bransch till ett konstnärligt avantgarde som fortfarande inspirerar läsare och serieskapare över hela världen.

I stället för att komma med långa oden om hur fantastiska dessa mangaka var (och är! många av dem tecknar fortfarande), vill jag visa upp lite smakprov på deras verk. De flesta är nämligen svåra att få tag på utanför Japan. Jag vill inte kränka serieskaparnas upphovsrätt, utan göra deras verk mer kända i Sverige. Så om ni, kära läsare, kommer iväg till Japan, köp köp köp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar